Om att öka sin produktivitet

"Hur tusan hinner du med att göra så mycket?"


Jag väljer att vara produktiv. Och det väljer jag nästan (typ 9/10) varje jäkla morgon. Fast det är klart att det är skönt att bara sitta i soffan och äta kakor en hel dag (tro mig, så länge det är en bra serie på tv och hemmagjorda kakor så skulle jag gärna göra det).
 
Men jag väljer att jobba. Eller tvätta. Eller baka. Pyssla med min dotter. Träffa mina vänner. Gå till gymmet. Eller fånga en fjäril på handen.
 
Nyckeln för mig är att skriva listor, och att göra saker direkt när jag kommer på dem (om det går att göra det just då, annars åker det upp på en lista). Lika bra att vattna innan jag sätter mig och dricker te, eftersom jag ändå står upp. Det blir mindre ansträgning att komma igång → mindre energiförlust → mer energi till annat. Likadant tänker jag i jobbet. Lika bra att skriva det där mejlet direkt när jag kommer på det.
 
För mig har valet öppnat många möjligheter.
 
Jag tror att det är ett val och vi har alla lika många timmar på dygnet. 

 
Hur tänker ni kring det här?
 
 
Facebook och/eller Bloglovin
 

Kommentarer
Postat av: ctinas

Tänker väldigt likt dig! Jag gillar speciellt att jobba strukturerat och ha små tidsplaner som jag följer :)

2014-02-17 @ 17:26:36
URL: http://ctinasunnegardh.blogg.se/
Postat av: Michelle

Usch, jag går sista terminen på turismprogrammet nu på Södertörns högskola. Energin är på noll, jag försöker plugga hela tiden, det går ganska fort att skriva och liknande men just att läsa har jag ingen ro till. Jag försöker göra som du, listor. Men nu känns det som att inget funkar. Hjärnan är pluggtrött och vill hellre sitta framför tvn med mina kakor haha :p

Svar: Åh jag vet precis hur det är att vara skoltrött. Tro mig, efter 4 år på universitetet läsandes Medicinsk Biologi så vet jag precis hur du menar med att vara skoltrött. Att känna att ögonen går i kors när man ska läsa i böckerna. Men det är ju bara att göra, med planerade avbrott. Jag satte timer och läste 45 min, sedan gjorde jag något roligt i 15-20min och sedan läste igen. Som små mål under dagen. Hoppas det går bra för dig och du får tillbaka energin!
Cecilia Möller

2014-02-17 @ 18:32:12
URL: http://mischakaro.blo.gg/
Postat av: Mohammedi's | Art, model & designer

så söt

2014-02-17 @ 19:12:07
URL: http://mohammedis.se/
Postat av: Emilia

Ibland gör jag saker med en gång eller gör listor och ibland skjuter jag upp saker litegrann, tror jag. :P

Svar: En bra blandning allts :)
Cecilia Möller

2014-02-17 @ 19:27:04
URL: http://miadiana.blogg.se
Postat av: Bohemhoe

så härlig bild o ska nog börja göra listor själv o få nåt gjort!

Svar: Gört! Listor är toppen! Jag skriver upp både små och stora saker, så de lätta fort går att bocka av och jag känner av att jag kommer någonstans.
Cecilia Möller

2014-02-17 @ 19:42:21
URL: http://bohemhoe.se
Postat av: Josephine Foto

Fast att fånga en fjäril på handen eller pyssla med din dotter måste väl vara avslappning och någon form av andningspaus om något tänker jag.

Annars får jag hjärtklappning bara av att läsa texten just för att jag är tvärt om. Det där jobba-nu-njuta-sedan-epitetet har aldrig passat mig. Vem eller vad garanterar att jag har någon "sedan"? Det är mitt tankesätt. Men eftersom även jag måste hinna med alla "måsten" så är det pengar jag valt bort i mitt liv. Jag jobbar minst möjligast för att götta mig och vara med barnen mest möjligast :)

Ha en fin dag!

Svar: Jo det är klart att jag har andningspauser, annars skulle det inte fungera alls. Men jag försöker vara effektiv så jag kan ta det lugnt när jag väl sitter ner och inte fundera på allt jag "skulle gjort". Jag mår bäst så, men där är vi kanske olika. Min man är inte alls som mig och får panik på mina listor, men han håller också med om att saker blir gjorda.
Vi diskuterade idag och ifall man skulle flytta ut i skogen i ett mindre hus, med en ordentlig odling så man kan vara självförsörjande men med nymodigheter om toalett och kök. Men att leva med mindre kostnader. För att kunna jobba mindre, men sanningen är den att jag älskar mitt jobb och att jag ofta kan ha med mig min familj på jobb. Sen skulle en sådan tillvaro innebära att man får "jobba" i trädgården exempelvis.

Jag försöker dela så mycket som möjligt av dagens "måsten" med min familj. Göra det tråkiga roligt. Laga mat och baka ihop. Diska tillsammans. Hjälpas åt med tvätten, en stryker en viker. För mig funkar det bra.

Ha en bra kväll du också!
Cecilia Möller

2014-02-17 @ 20:52:48
URL: http://fotografjosephine.blogg.se
Postat av: Ida Nilsson

Jag håller med dig till hundra procent. Just nu er mitt liv inte ut sådär trots att vi har hus, jobbar, tränar osv. MEN, dagen vi skaffar barn så kommer mitt liv säkerligen också se ut så :)

Svar: Planering gör att det fungerar. Iallafall för mig men där är vi alla annorlunda, och jag gör det som känns bra för mig.
Cecilia Möller

2014-02-17 @ 21:59:34
URL: http://idacnilssons.blogg.se/
Postat av: Sofia

Vacker bild :-)

Svar: Tack!
Cecilia Möller

2014-02-17 @ 22:14:23
URL: http://lovejournal.blogg.se/
Postat av: Erika

Väldigt klokt!

Svar: :)
Cecilia Möller

2014-02-17 @ 22:24:26
URL: http://icanpikan.blogg.se
Postat av: Joe

Jag tycker också att de är skönt att vara produktiv! Men de är också viktigt att ta de lugnt ibland :)

Svar: Håller med. Är jag produktiv så har jag ju tid att ta det lugnt utan att tänka på allt som ska göras.
Cecilia Möller

2014-02-17 @ 23:30:00
URL: http://yoginijoe.blogg.se
Postat av: Sandra

Mycket bra tips, bättre att få saker gjorda än att bara skjuta dem framför sig.

Svar: Så tänker jag med. Iallafall i 9 fall av 10 :)
Cecilia Möller

2014-02-17 @ 23:42:29
URL: http://niiininen.blogg.se
Postat av: Janie

Om man säger såhär, jag föredrar att tänka som du, och jag skulle gärna leva så! Det händer någon gång ibland och då mår jag skitbra, men oftast är jag lat, omotiverad och har svårt att ta tag i saker. Himla tråkigt av mig.

Svar: Ja, man måste ju komma fram till det själv, välja hur man vill ha det. Jag har perioder när jag är "lat" men jag mår dåligt då, det funkar inte. Ta tag i det idag Janie! Så mår du bättre!
Cecilia Möller

2014-02-18 @ 01:59:11
URL: http://whitetrashbeauty.blogg.se
Postat av: Malin

Bra tänkt. För visst är det så, att man gärna skjuter upp saker och tänker att det blir bättre/lättare "sen". Men så är det ju inte.
Fin blogg!
/ Malin
malinedlund.blogg.se

Svar: Nej precis, så är det ju aldrig. Det blir bara jobbigare.
Cecilia Möller

2014-02-18 @ 08:07:11
URL: http://malinedlund.blogg.se
Postat av: biggeros

Jag håller helt till fullo med. Bättre att göra det som är nödvändigt och står på listan direkt än att skjuta upp det. Jag jobbar inte så jag vet att kunna slöa och ta en fika. Det är ändå bättre att ha mål under dagen, kram

Svar: Jag får energi av att ha mål, vitkigt för mig :)
Cecilia Möller

2014-02-18 @ 08:07:43
URL: http://biggeros.blogg.se
Postat av: Marie Bergman - Om livet på Cypern

Åh vilken fin bild och bra inlägg! Jag gör också listor, det funkar perfekt!

Svar: TAck, ja listor är king!
Cecilia Möller

2014-02-18 @ 08:12:17
URL: http://mariebergman.se
Postat av: Mia

Precis så är det som du avslutar med, vi har alla lika många timmar på ett dygn och väljer man att göra som du, så ryms mer inom samma tid än om man sätter sig och bara stirrar på sin lista ex.vis.

Har själv fått tänka om och numera tänker jag mer som du och mår så mycket bättre utav det, faktiskt så mår folk omkring mig också bättre, goda ringar som sprider sig på livsvattnet ;-)

Trevlig blogg du har förresten!

Svar: Tack Mia.
Skönt att höra att andra runt dig mår bättre av att du mår bra. Självklart är det så!

För att jag ska vara effektiv så gör jag saker på att göra listan tillsammans med min familj. Vi städar tillsammans, bakar och lagar mat tillsammans. Tränar tillsammans. Jag umgås med min familj och gör tråkiga saker till roliga saker genom att göra det tillsammans.
Cecilia Möller

2014-02-18 @ 09:26:06
URL: http://fredthevov.blogg.se
Postat av: CJ

Kloka ord!

Svar: :)
Cecilia Möller

2014-02-18 @ 09:35:48
URL: http://cjs.blogg.se
Postat av: Sophie

Bra skrivet, Jag är likadan. Jag planerar noga är extrem effektiv. Tyvärr så störs människor i min närhet ibland utav det. Dom känner sig otillräckliga när jag är så produktiv. Det enda negativa för mig med den egenskapen är at tjag även ibland blir för spontant eller att jag planerar in nöjen för mycket. Men idag har jag en bättre balans. Man får nog göra som känns bäst för än själv och strunta i alla andra!

Svar: Jag har samma problem, att en del störs av det. Men för mig är det en så skön känsla av att vara produktiv. Många tycker att man ska ta det lugnt och njuta mer, fast det gör jag också. Jag har ju varit effektiv innan så jag kan ta det lugnt ibland!
Cecilia Möller

2014-02-18 @ 10:27:57
URL: http://sophiegripenberg.com
Postat av: sussi

Jag är likadan. dock dålig på att skriva ner listor i mitt privatliv (På jobbet skriver jag jämt ner vad jag ska göra). men i hemmet försöker jag ha listan i huvudet, kan dock bli lite mycket ibland. :)

Svar: Vi har en gemensam lista i familjen. Men även om jag skriver listor så kan jag strunta i planeringen för att göra något spontant. Och skriver inte jag ner i en lista så glömmer jag det lätt.
Cecilia Möller

2014-02-18 @ 13:27:31
URL: http://susannej.for.me
Postat av: Anna Eriksson

oj vilken fin bild!

Svar: Tack!
Cecilia Möller

2014-02-18 @ 14:36:36
URL: http://annayellowbanana.blogg.se/
Postat av: Camilla

Tack för motiverande inlägg. Försöker själv få tiden att räcka till studierna, allt det jag vill läsa. Men mina sjukdomar sätter stopp för mycket av det jag verkligen vill läsa. Känns som om jag inte hinner med livet som "alla andra". Men försöker själv tänka som du gör, att bara köra på! Med viljan kommer man långt. :)

Svar: Helt rätt. Viljan är allt! Du behöver inte hinna med livet "som alla andra" du behöver ju bara hinna med livet som du. Kul att se att du kämpar på och går din väg. Du verkar stark. Kör på Camilla!
Cecilia Möller

2014-02-18 @ 15:02:23
URL: http://krigszonen.blogg.se/
Postat av: Chattis W

detta är kanske något jag borde börja med, att få saker och ting gjort innan jag sätter mig till ro. jag undviker så mycket arbete som möjligt och latar mig helst genom dagarna = stress i sista sekunden no matter what.
något jag måste jobba på! ;)

Svar: Hahaa, ja sluta sitta och läs bloggar gör allt du behöver nu istället ;)
Cecilia Möller

2014-02-18 @ 19:22:06
URL: http://iamchattisw.blogg.se/
Postat av: Amanda [SPONTAN]

Riktigt bra inlägg :)

Svar: Tack!
Cecilia Möller

2014-02-18 @ 20:33:44
URL: http://spontan.blogg.se
Postat av: Louise

Jag måste nog också börja med din strategi och göra sakerna så fort det kommer upp något som ska fixas...

Svar: Japp gör det så får du se om det blir en förbättring i din vardag eller bara en belastning att göra så :)
Cecilia Möller

2014-02-18 @ 21:24:21
URL: http://vitmossa.blogg.se
Postat av: Ebba Molin

Så himla bra skrivet! Så sant så.

Svar: Tack!
Cecilia Möller

2014-02-18 @ 22:21:41
URL: http://molinebbas.blogg.se/
Postat av: De MinouK

Det är faktiskt otroligt roligt att vara kreativ och aktiv :) Jag är sådan människa också som har olika intressen, bland annat så programmerar jag men jag har också mitt företag hos minouk.se :)

Vill så gärna starta en frågespallt där folk kan hjälpa mig att skriva om smink och sånt jag tycker är roligt :)

Sen så dansar jag, och jag spelar musik! :) hehe bra där :D Man kommer inte långt som en segpotatis <3

2014-02-19 @ 02:40:08
URL: http://minouk.se
Postat av: ELIN

Jisses ja. Jag är alltid i full gång med jobb, städning, tvättning, leka med katterna, hälsa på mormor.. just nu ligger jag kvar i sängen med ryggont och tänker på allt jag ska hinna idag :)))

Svar: Hahha, ja men att ligga och fundera på det gö ringet. Fast jag erkänner att jag fungerar så på morgonen. Ligger i sängen och funderar på vad jag ska ha på mig och hur dagen ska se ut, sen vips har jag somnat om :)
Cecilia Möller

2014-02-19 @ 09:00:51
URL: http://esks.blogg.se
Postat av: Alina

Fin bild :)

2014-02-19 @ 09:15:51
URL: http://oncelikethis.blogg.se
Postat av: anna

tänker precis som du! :)

Svar: :)
Cecilia Möller

2014-02-19 @ 09:16:20
URL: http://byannam.se
Postat av: Fotograf Yohanna Mårtensson - Fotograf i Hälsingland

Det där med listor skulle man kanske testa på, det är så himla lätt å glömma bort saker som man tänkt göra.. :p

Svar: Precis så är det för mig. Är det inte på listan så blir det inte av :) Skriver upp allt jag vill fotografera också, men den listan bara växer och växer. Stjärnor är på den nu efter att jag tittat in på din blogg :)
Cecilia Möller

2014-02-21 @ 23:02:59
URL: http://yohannafotograferar.blogg.se/
Postat av: Fotograf Yohanna Mårtensson - Fotograf i Hälsingland

SV: Åh men tack! Stjärnor är verkligen fina att fota så det tycker jag att du gör rätt! :)

2014-02-22 @ 19:56:36
URL: http://yohannafotograferar.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Website Follow on Facebook Follow on Bloglovin Follow on Instagram Contact me