ShinNori för SvD-räkning



Ute i tidningar nu!

Jordnöts och chokladtårta

Med saftig chokladbotten och mjukt nötig fyllning är tårtan inte bara vacker att se på, utan även galet god. Receptet räcker till en hög tårta med tre 15 cm bottnar, eller en lite lägre med två 20 cm bottnar. Gör gärna tårtbottnarna dagen innan, och montera samma dag som den ska ätas!
till 12-16 personer
Du behöver:
4 ½ dl strösocker
4 ½ dl vetemjöl
2 dl kakao
2 tsk bakpulver
1 ½ tsk vaniljpulver
1 tsk salt
3 st ägg (medium)
1 dl rapsolja
2 dl mjölk
2 ½ dl krämigt jordnötssmör
2 dl kokande vatten
Fyllning
300g mjukt smör
1 ½ dl krämigt jordnötssmör (saltat)
½ tsk vaniljpulver
500 g florsocker
Chokladganache (på bilden blev den lite för tjock)
100g 70% mörk choklad
1½ - 2 dl grädde
några salta, rostade jordnötter och/eller macarons till garnering
Du gör så här:
-
Sätt ugnen på 175°C, och smörj springformarnas innerkanter (2st 20 cm, eller 3st 20 cm). Klipp i bakplåtspapper ut cirklar som täcker formarnas bottnar.
-
Rör ihop de torra ingredienserna i en stor bakskål.
-
Vispa ihop de alla de blöta ingredienserna, förutom det kokande vattnet, i en mindre skål.
-
Rör ner det blöta i det torra tills det är helt blandat, tillsätt då det kokande vattnet och rör smeten jämn.
-
Fördela smeten i formarna och grädda i mitten av ugnen ca 30-35 min. Testa med en provsticka som ska komma upp torr!
-
Låt bottnarna svalna i sina formar i 10 min innan de tas ut och får svalna helt på galler. Bottnar kan med fördel plastas in och stå i rumstemperatur till dagen efter.
-
Skär bottnarnas toppar jämna innan montering.
-
Gör frostingen genom att slå ihop smör och jordnötssmör tills det är helt blandat.
-
Addera vaniljpulvret och blanda försiktigt i florsockret, lite i taget.
-
Montera ihop tårtan genom att placera första botten med den tilljämnade toppen nedåt på ett tårtfat, bred sedan ut ett rejält lager med frosting. Gör likadant med alla bottnar och avsluta med att täcka hela tårtan med frosting.
- Smält chokladen till ganchen i ett vattenbad. Rör sedan i grädden så det blir en jämn smet och häll över tårtan så det rinner ner över kanterna.
- Dekorera gärna med några salta jordnötter på toppen, och kanske ett spetsband vid tårtans bas.