ShinNori för SvD-räkning

I förra veckan var jag på finmiddag med två skribenter, varav den ena var från SvD. De gjorde nämligen en artikel om bra restauranger i Östergötland, och jag pitchade såklart in att de borde besöka ShinNori. ShinNori är en sushirestaurang i Linköping, och mitt stammishak. Till artikeln behövdes matbilder, och jag stod för skapandet av dessa. Just i sådana situationer, som i mörka restaurangmiljöer, kan det vara bra att vara lite uppfinningsrik. För att få tillräckligt med ljus på sushin och för att få den att se riktigt jäkla läcker ut använde jag mig av tre iPhone ficklampor. Släpa med blixtrar vid middagar kan vara störande för andra matgäster, och jag tycker att man ska respektera de som är där och spenderar både sin tid och pengar på sin matupplevelse. Resultatet ser ni ovan och längst ner. 
 
 

Ute i tidningar nu!

Jag jobbar på, om nu någon skulle tro något annat menar jag. Veckan har varit fullmatad med tre företagsfotograferingar av bank och advokatbyrå, även lulligare fotograferingar av blommor och en liten valp har varit på schemat. Ser fram mot en helg med kompishäng, fikor och barnfotografering av min Gudson.
 
Just nu finns fyra reportage plåtade av mig ute. I Allt i hemmet, Hembakat, Drömhem&Trädgård, och Hus&Hem kan ni hitta mig om inredningsfotograf och matfotograf. Angående det där sista, matfotograferande, så kan ni höra mig prata om just detta imorgonbitti 7.45 på radio East FM. Senare i veckan ska jag uppdatera om hur jag löste en matplåtning för Svenska Dagbladet på en restaurang med dåligt ljus på ett snyggt sätt. Spännande cliffhanger eller hur?
 

Jordnöts och chokladtårta

 
Tårtor är ju lite min grej, och när en väninna fyller år kan jag tycka att en fin tårta är lika bra som en present. Det här receptet har jag utvecklat och det är en hit om jag får skriva det själv...
 
Jordnöts och chokladtårta

Med saftig chokladbotten och mjukt nötig fyllning är tårtan inte bara vacker att se på, utan även galet god. Receptet räcker till en hög tårta med tre 15 cm bottnar, eller en lite lägre med två 20 cm bottnar. Gör gärna tårtbottnarna dagen innan, och montera samma dag som den ska ätas!
till 12-16 personer

 

Du behöver:
4 ½ dl strösocker
4 ½ dl vetemjöl
2 dl kakao
2 tsk bakpulver
1 ½ tsk vaniljpulver
1 tsk salt
3 st ägg (medium)
1 dl rapsolja
2 dl mjölk
2 ½ dl krämigt jordnötssmör
2 dl kokande vatten

 

Fyllning
300g mjukt smör
1 ½ dl krämigt jordnötssmör (saltat)
½ tsk vaniljpulver
500 g florsocker

 

Chokladganache (på bilden blev den lite för tjock)
100g 70% mörk choklad
1½ - 2 dl grädde

några salta, rostade jordnötter och/eller macarons till garnering

 

Du gör så här:

 1. Sätt ugnen på 175°C, och smörj springformarnas innerkanter (2st 20 cm, eller 3st 20 cm). Klipp i bakplåtspapper ut cirklar som täcker formarnas bottnar.

 2. Rör ihop de torra ingredienserna i en stor bakskål.

 3. Vispa ihop de alla de blöta ingredienserna, förutom det kokande vattnet, i en mindre skål.

 4. Rör ner det blöta i det torra tills det är helt blandat, tillsätt då det kokande vattnet och rör smeten jämn.

 5. Fördela smeten i formarna och grädda i mitten av ugnen ca 30-35 min. Testa med en provsticka som ska komma upp torr!

 6. Låt bottnarna svalna i sina formar i 10 min innan de tas ut och får svalna helt på galler. Bottnar kan med fördel plastas in och stå i rumstemperatur till dagen efter.

 7. Skär bottnarnas toppar jämna innan montering.

 8. Gör frostingen genom att slå ihop smör och jordnötssmör tills det är helt blandat.

 9. Addera vaniljpulvret och blanda försiktigt i florsockret, lite i taget.

 10. Montera ihop tårtan genom att placera första botten med den tilljämnade toppen nedåt på ett tårtfat, bred sedan ut ett rejält lager med frosting. Gör likadant med alla bottnar och avsluta med att täcka hela tårtan med frosting.

 11. Smält chokladen till ganchen i ett vattenbad. Rör sedan i grädden så det blir en jämn smet och häll över tårtan så det rinner ner över kanterna.
 12. Dekorera gärna med några salta jordnötter på toppen, och kanske ett spetsband vid tårtans bas.

Website Follow on Facebook Follow on Bloglovin Follow on Instagram Contact me