Fotografering i Hollywood


En söndagskväll i Los Angeles slöt jag upp med den grymma fotografen Scott English för att åter igen fotografera Emily (hon fotograferades i januari av mig och Scott i Joshua Tree). En utmaning för mig att jobba med en ljusplatta som ljussättning. Så nu måste ju en sådan införskaffas för jag gillar resultatet. Kanske inte de typiska "Cici Möller-bilderna" men ändå med min touch. Vad tycker ni?
 
 
 
 
 
 
 

En vecka tills Jul med Ernst

Bara en vecka kvar! Snart är det dags att bänka sig framför tvn och slå på Tv4. Kl 20.00 nästa torsdag börjar "Jul med Ernst", och jag vill visa en av bilderna som jag tog sist jag fotograferade pressbilder till julen program. Han är för mig Sveriges svar på George Clooney. Om ni inte håller med så kan ni gärna kommentera om vem ni tycker fyller den rollen i kändis-Sverige.

Jul med Ernst på Tv4, fotograferat av mig
 

Hallåstudion, tv4

Heldag på tv4-huset kan resultera i att jag ställer mig i Hallåstudion och kör lite "påning" på program. Tja, det var väl det.
 

Vinterljus 2013 i Linköping

Lördagskväll och vi var rastlösa hemma. Så det bestämdes att vi skulle in till stan för att först äta på Yellow Fellow och sedan gå Vinterljus. Vinterljus är något som Linköpings kommun gör varje år sedan 2005 och det är olika ljusinstallationer längs en gångslinga. I år är det 13 st mellan Stadsbiblioteket och Lektorshagen. Ungefär 2 km lång en åt ett håll och för oss var det så mycket att titta på, så det tog oss 1,5 h. 

Det var väldigt kul, och en fin familjegrej. Men efteråt var vi så kalla att vi alla tre tog varsin varm choklad på Steves. Då var klockan närmare halv tio, tiden går fort när man har roligt och vi har en nattuggla till 5åring.
 
Adrinas favoritinstallation var gungorna som lät när man gungade på dom. De lät som rymdskepp och där kunde vi stannat länge. Discot i skogen var en favorit för mig för vi dansade loss, eller fiskarna för det bubblade så härligt där.

Har ni gått Vinterljus? Vilken är er favorit och varför?
 
 

Middag på Yellow Fellow, Linköping

 
 
Torsdag. Ärtsoppa och pannkaka-dagen, men på kvällen tycker jag det är fint att fira till det. Igår gick jag med en ny vän, Mathilda, till en ny restaurang i Linköping, Yellow Fellow. Det blev tre rätters och vin. Tipptopp med andra ord. 


Till förrätt åt vi båda Rice paper wraps, med handskalade räkor och som doppas i hoisinsås. Gott och känns rent. Huvudrätten för mig blev en Hanoi Gös, lite skönt att vara peskiterian när jag går på restaurang för det blir lite färre alternativ och lättare att välja. Mathilda åt en oxfiléhistoria marinerad i whisky. Angående efterrätterna, jag gillar när man läser efterrättsmeny och det finns fem förslag och det sista av dem är en med ALLA. Då finns det bara ett val. God mat var det, vi var nöööjda. Magen var lite väl nöjd efteråt. Mycket mat!

En asiatisk restaurang med inreding som påminner om en strandrestaurang med bungalows. Inrett med färgglada men dämpade lampor och mycket grönt. När man kommer in börjar man på stranden med baren och ju längre in man går i lokalen desto högre upp i trädkronan kommer man.
 
Kan ni se maten i vår svalg? Nae då. Vi kom fram till att vi båda har långa tungor och att det borde förevigas. 
 

Ge mig vildmarkskänsla!

Verkligen en tuff dag jobbmässigt idag. Jag håller på att bygga en bildbank med bilder till TV4 och det innebär att kameran är med mig mycket, och att jag styr upp lite spontana fotograferingar nu och då. Idag var en sådan dag. Jag ringde en kompis, släpade ut honom i skogen och "tvingade" honom att fixa lite vildmarkscampingkänsla. Känner nu att jag låter grymmare än vad jag var, hoppas jag... Bilderna blev som jag ville och det var inte alltför kallt ute trots lite duggregn. Ahh! Appropå regn så kom första snön till oss i natt. Synd att den regnade bort innan kl 8.00, men Adrina hoppade ur sängen för att se lite. 

 

Uppdatering av Hemsidan

Hemsidan har blivit uppdaterad med nya bilder! Så in och kika om ni har tid och lust!
Matfotograf Cecilia Möller
 

Helgens fotograferingar

Måndag! Måndag, måndag, måndag. Helgen har rusat förbi och innehållet har varit varierat. Igår var jag arg över att vår värmepump inte fungerade, så jag och Adrina gick på promenad till mina föräldrar istället. Sen blev jag sugen på att fotografera och kom på att det alltid är bra att öva. Så jag köpte lite glass med tillbehör, resultat nedan. 

 
I lördags var jag i Linköping och träffade Ernst, igen. Och fotograferade min bror i fina Kavat-skor (Ove), som jag nu blivit lite besatt av. Som Uggs, fast snygga. 


Sen har det blivit lite träning, mys med familjen och sånt där ni vet. Och nu är jag så gaaaalet peppad på ny vecka. Ny vecka med en massa saker som händer. Jag gillar det. 
Vad händer er vecka 47?
Berätta! Roa mig!

Jul med Ernst

Åh en så bra och mysig dag. Jag åkte upp till orangeriet för att fotografera Ernst Kirchsteiger. Alltid i god tid så ett pitstop i Köping hanns med. Vi fick ett fik att öppna 30 min tidigare för att kunna servera oss lunch kl 10.30. Tidiga luncher är fint. Fotograferingen gick lika smidigt och bra som i somras, och jag ser fram mot att sitta och redigera bilder på måndag. Miljön är helt fantastisk. Ernst också.

 Jul med Ernst börjar den 5/12 kl 20.00
 

Klänning från CrazyHappiness

Jag delar ju kontor (Järnkontoret) med Katarina som är skaperskan till CrazyHappiness. Vi behöver en tavla till vår "vardagsrumsdel" och jag ringde in vackra Christine. Bilden nedan kommer inte bli uppförstorad, men jag gillar den. Så på något sätt ville jag visa upp den. Bilden som blir tavla får ni se när den sitter på väggen. Klänning är såklart från CrazyHappiness.

 

What does the fox say?

I februari hoppas jag på att det är dags för mig att åka till LA igen. Tänk i februari när det är snöigt eller regnigt och kallt i Sverige, att åka till varma Los Angeles. Där är det inte för varmt, men inte kallt heller utan precis lagom. Om jag inte har jätteotur vill säga.
 
Sist jag var där shoppade jag inte speciellt mycket till mig men denna outfit köptes till Adrina. Hon önskade sig en prinsessklänning... Jag tycker jag gjorde ett bra val.

 

Köp nya ELLE mat&vin

Passa på att köpa nya numret av ELLE mat&vin. Där i finns ett reportage som jag både fotograferat och skrivit. Första gången en text av mig blir publicerad i ett magasin. WOHO!

 

För mig den bästa

 

Fotograf på heltid

"Ah, så du jobbar som fotograf, är det allt du gör?”

 

”Åh så härligt att jobba med ett kreativt yrke och bara fotografera hela dagarna.”

 

”Fotografera är det bästa jag vet och jag vill så gärna jobba som fotograf.”

 

Ja, jag jobbar ”bara” som fotograf, det är ett grymt jobb, och det är det bästa jag vet också! Jag får en del mejl från sköna människor som skriver att de älskar att fotografera och vill ta det ett steg längre. Gå från hobby till pro. Gå från att göra det gratis till att få betalt för att fotografera. Göra det de älskar som jobb. Jag vet, precis så var det för mig. Eller nja kanske inte, jag gjorde det som hobby tills det började rulla på bra och då slutade jag med min forskarutbildning (efter att ha gjort klart min magisterutbildning i Medicinsk biologi) och körde fotografering på heltid. Inte ångrat mig en endaste dag.

Men det är flertalet saker jag tycker man borde veta innan man tar steget fullt ut. Veta om verkligheten som fotograf. Att jobba som fotograf innebär så mycket mer än att ”bara” fotografera. Ungefär 10% av min tid består att fotografera. Vill ni veta det innebär att vara fotograf och egen företagare? Alla roller jag som småföretagare och fotograf har? Då fortsätter du läsa nu. 

1.

Ganska självklart, lära sig använda kamera och tillbehör, det vill säga fotografera. Hitta rätt vinkel, rätta ljuset, rätta inställningarna på kameran, rätta tillbehören. Göra utrustningen man plåtar med till en del av sig själv. Go crazy och experimentera mycket!

2.
Välja ut och redigera bilderna. Lägga den personliga touchen som det innebär med postprocessing. Det artistiska uttrycket i redigeringen. Hitta det kreativa sättet på vilket du vill  lyfta dina bilder och ge dem sin karaktär. 
 
3.
 
Designa album och beställa prints. Till detta behöver bilderna optimeras för sitt syfte. Att designa ett album är en helt annan sak än att ta en bra bild. Där är det viktigt att se vilka bilder som berättar en historia tillsammans, vilka som kompletterar varandra och hur de ska visas på ett uppslag på ett snyggt och rättvist sätt. Göra bilderna galet bra tillsammans. 
 
4.
Utbildningar, workshops, föreläsningar och att leta inspiration. Det gäller att ta sitt yrke på allvar och se till att hela tiden veta vad som händer på marknaden vad det gäller utbud och uppgraderingar. Hela tiden försöka pusha sig själv att utvecklas. Gå på föreläsningar och workshops. Titta på utställningar, träffa människor och resa för att få inspiration (haha, låter inte fy skam va?). 
 
5.
Marknadsföra sig, nätverka och använda sociala medier. Syns du inte finns du inte. Det finns måååånga fotografer i Sverige, marknadsföring är nödvändig för att kunderna ska hitta dig och veta att du är den de vill ha som fotograf. De flesta uppdragen jag får är för att jag har ”rätt” kontakter, och det är en nykel till framgång att kunna nätverka. Jag ska nog skriva ett helt inlägg om nätverkande. Sjukt viktigt, har i alla fall varit för mig.
 
6.
Kunna sälja sig själv som fotograf och sina produkter. Vad kan du erbjuda som ingen annan kan? Varför ska kunden anlita dig? Vad får de av dig? Det gäller att veta att det man gör är bra och kunna ta betalt för det, att se vad man kan ge kunder och motivera det. Det handlar inte om att vara ”säljartypen”, det handlar om att tro på det man gör och vara ärlig.
 
7.
Planera, göra budget, och sätta en business plan. I stort sätt business management. Att vara organiserad är väsentligt för att driva ett seriöst företag som ska växa och gå med vinst. Delmål och slutmål är bra att sätta upp för att kunna påminna sig om vad man strävar efter, och ännu bättre: bocka av! 
 
8.
Skriva och läsa kontrakt/avtal. Att ha pappersarbetet i ordning är att säkra sitt glashus. Där ska vi inte gå och slänga några stenar. Avtal och kontrakt klargör vem som har ansvar för vad och definierar vad de olika parterna kan förvänta sig av varandra. Skulle det vara några frågetecken eller oklarheter efteråt är det bara att gå till avtalet. 
 
9.
Betala räkningar, skriva offerter, fakturera, driva in betalning och redovisning. Kanske inte ett av de roligare momenten men det är här man ser att det (förhoppningsvis) växer på bankkontot. Det är här resultatet av ”hard work payes off” syns.
 
 

Satsa, och ge det allt. 100% procent. Men det är viktigt att veta vad det innebär att vara fotograf och egen företagare. Att du också är entreprenör. Jag tror att det är bra att variera sina sysslor också, inte bara stå och fotografera och redigera. Att få tid att andas mellan knäppningarna och hitta ny inspiration och laddning. Så jäkla skönat att få jobba med det du älskar och att få bestämma det mesta själv. Skapa dina egna möjligheter.

 

Och vet ni vad? När det går kan du outsourcea det du tycker är tråkigt och tar tid från bildskapandet. Att arbeta som fotograf är underbart! 

 

Photocred min dotter Adrina.


Kalasfredag


Vissa fredagar är lite roligare än andra. Den här fredagen fick min dotter skippa dagis, vi hämtade upp en av hennes bästisar och åkte på kalasfotografering i Vadstena med Monica. Tjejerna skötte sig galet bra och blev belönade med godsaker efteråt. Alla var nöjda. Superfint blev det och ni kan ser reportaget i tryck i vår. Kompisen Miranda blev stylad lite Audrey Hepburn (Breakfast at Tiffany's), och Adrina fick en inbakad fläta med bulle och en jäkligt stort blomdiadem.
 
Jo det här med att flörtblinka har jag lärt min dotter väl.
 

My beautiful Ana

Nu kommer det där kärleksinlägget om min nyaste väninnan Ana Hinojosa. Min heta mexikanska böna. Vi träffades på konferensen när vi skulle åka till baren där karaoken hölls (första kvällen). Vi gavs oss båda på baren och kom snabbt fram till att vi har mycket gemensamt. Efter den kvällen hängde vi varje dag. Det är magiskt att få en så fin kontakt med någon så fort. Som kärlek vid första ögonkastet. 

 
Min mexikanska gangster.
 

Snart ses vi igen Ernst!

Nästa fredag ska jag träffa Ernst igen för att fotografera pressbilder inför julens "Jul med Ernst" som sänds i tv4. Det kommer med största sannolikhet bli lika roligt och lekfullt som förra gången. Jag gillar verkligen Ernst. Härlig och genuin karl.

Gå in på min Facebook-sida och skriv en kommentar om vad du skulle vilja fråga Ernst. Så ska vi se om jag kan välja ut en fråga av de förslag som kommer in.
 
Fotograf Cecilia Möller, sommaren 2013

I förra numret av Drömhem&Trädgård

I förra numret av Drömhem&Trädgård fanns ett reportage fotograferat av mig, stylat av Monica. Det var förra hösten vi var hemma hos en fin familj i Vadstena. Ett av de inredningsreportage där familjen var med på många av bilderna och jag gillar det. Jag tycker också att det känns mer som en dokumentering av familjens vardag och liv än ett inredingsreportage.

Fotograferat hösten 2012

Friday lunch at the Ivy

Min mexikanska böna Ana Hinojosa (grym fotograf) och jag var ju inte bara en lunch på The Ivy, utan både torsdag och fredag. Båda dagarna med champagne och för mig hummer. Förr tyckte jag hummer var väldigt överskattat och för dyrt för att vara värt det. Det har var under den tiden jag spelade poker och tjänade mer än jag gör nu. Det kanske är en åldersgrej, för senaste året... nej okej, den här LA resan har jag blivit som besatt av hummer. Jag tror jag åt det 6 gånger under 10 dagar. 

Fredagslunchen avslutades med en äppelkaka och "big ass candle" för att fira att det var fredag. Jag är lite besatt av Ana nu. Så det kommer komma ett porträtt-/kärleksinlägg om henne i veckan. 

Längtar redan nu tills februari när jag ska till LA igen, och ska försöka övertala Ana att komma dit också.

Adventure Always

Några av mina minnen från Adventure Always, konferensen jag pratade på. Jag hade inte kameran med mig hela tiden, för jag ville fokusera på att absorbera upplevelsen. Men klart den var med en del...

Konferensen var på Queen Mary, i Long Island. De tre dagarna resulterade i många nya vänner, bra föreläsningar, roliga middagar, inspiration, drinkar, karaoke, konfettikrig med 250 deltagare, och många skratt. Ser redan fram mot nästa år!

 
 
 
 
 
 
 
 

Website Follow on Facebook Follow on Bloglovin Follow on Instagram Contact me
RSS 2.0